Hvis du har lavet mere end 2 kuld på 1 år er du altså erhvervs opdrætter. Du kan ikke det ene år være erhvervs opdrætter, fordi der fødes over 3 kuld og så næste år være hobby opdrætter fordi der kun er 1-2 kuld. Hvis du først er registreret som erhvervsmæssig opdrætter, skal du afmelde dig hos Fødevarestyrelsen, hvis du fremover ønsker at opdrætte maksimalt 2 kuld om året.
UdstationeringI vejledningen ( om kontrol med erhvervsmæssigt hundehold) afsnit 6.2 er nogle betingelser for udstedelse af tilladelse beskrevet. Vær obs på:.
"6.2. Betingelser for udstedelse af tilladelse
En ansøgning om tilladelse skal indeholde oplysninger om det største antal hunde, som virksomheden skal omfatte, jf. § 4. Tidligere registrerede virksomheder, som efter de nye arealkrav nu har plads til flere hunde, skal søge om en ny tilladelse.
Kenneler med eks. fire voksne tæver og en hanhund skal søge tilladelse til de fem voksne hunde (over 12 uger). Ved inspektion i perioder med hvalpe under 12 uger skal virksomheden have kapacitet til det samlede antal hunde inkl. hvalpe.”
6.2.1 Udstationeringshunde:
Udstationerede tæver inkl. hvalpe, der hjemtages i hvalpeperioden, skal indgå i antallet i ansøgningen. Udstationerede hunde indgår ikke i vurderingen af antallet af hunde i virksomheden, såfremt de har primæradresse et andet sted og kun opholder sig kortvarigt i virksomheden. "
Hvis du har udstationeringstæver og tæven kommer hjem til opdrætteren for at føde og hvalpene opvokser hos opdrætteren, tæller dette også som et kuld.
Hvis det ikke skal berøre opdrætteren, skal tæven føde og hvalpene vokse op ved udstationeringsfamilien.
DKK er i gang med at udarbejde ny udstationeringsaftale den vil blive indsat her når den kommer.
Fødevarestyrelsens administration af reglerne
Cavalierklubben har skrevet til fødevarestyrelsen for at være sikker hvordan de ser på reglen med udstationerings tæver som får hvalpe. Der er stor forskel om tæven kommer ”hjem” til opdrætteren eller om værten også har tæven når den har hvalpe.
Følgende spørgsmål er sendt til Fødevarestyrelsen og Cavalierklubben har stillet samme spørgsmål til 2 forskellige afdelinger, så du kan se at det gælder i hele landet :
En hobbyopdrætter der fx har 2 kuld om året og derved ikke er erhvervsopdrætter, men så har x antal udstationeringstæver, som får x antal kuld hos udstationeringsværten. Vil man forsat være hobbyopdrætter, da det kun er de kuld som er på ens matrikel der tæller, eller vil de kuld som kommer hos udstationeringsværten tælle med da det er samme ejer?
Cavalierklubben har fået følgende svar:
Reglerne er således, at ved erhvervsmæssige opdræt forstås:
- Opdræt hvor der ved anvendelsen af 3 eller flere avlstæver avles 3 eller flere kuld årligt.
- Udstationerede hunde indgår ikke i vurderingen af antallet af hunde i virksomheden, såfremt de har adresse et andet sted og kun opholder sig kortvarigt i virksomheden. Så hvis man eksempelvis tager tæver hjem til virksomheden før fødsel og beholder hvalpene indtil salg, så vil de skulle tælle med.
Kai Frydendahl
Embedsdyrlæge | VeterinærØst
+45 72 27 69 00 | fvst.dk/kontakt
Andet svar:
Reglerne har til formål, i tilfælde, hvor der bor mange hunde på ét sted, at sikre hundene velfærds- og sundhedsmæssige fornuftige forhold.
- Derfor vil man fortsat ikke være et erhvervsmæssigt hundehold ifølge bekendtgørelsen, hvis der opdrættes mindre end 3 kuld på adressen og de udstationerede tæver ikke kommer hjem og føder på adressen.
- Hvis man opdrætter 2 kuld på adressen og en af de udstationerede tæver kommer hjem og føder – så er man derimod et erhvervsmæssigt hundehold og er omfattet af bekendtgørelsen.
Team Omsætning, Veterinær Nord
+45 72 27 69 00 | fvst.dk/kontakt
Cavalierklubbens bestyrelse forventer at vores medlemmer følger og sætter sig ind lovgivningen.
Cavalierklubbens bestyrelsen den 15. marts 2020