Rally – Den sjoveste måde at samarbejde med sin Cavalier på
Mange hvalpeejere, som har deltaget på hvalpe-og unghundemotivation, har stillet sig selv spørgsmålet: ”Og hvad skal vi så nu?”
Til dette kan jeg kun svare: ”Prøv Rally!”
Cavalieren er generelt en meget samarbejdsvillig race, som elsker de elementer, der er i Rally-øvelserne.
Rally går kort sagt ud på at lave mange små øvelser, hvis rækkefølge og sammensætning ændres fra gang til gang. Det er også vigtigt at holde hunden positivt indstillet, så ros og godbidder/legetøj er nødvendigt.
Øvelserne er forholdsvis simple – mit største problem var i starten ikke at falde over hunden OG huske hvad skiltene ”betød” :-)
En begynder-bane består af 10-20 skilte, som fortæller, hvad øvelsen går ud på, når man bevæger sig frem til det næste skilt.
Det kan være at
hunden skal gå ved siden af føreren og ”sitte”, når man kommer frem til næste skilt.
hunden skal gå frem foran føreren og sætte sig med front imod ham.
fører skal dreje sig en kvart omgang – hunden skal følge med. Nogle gange skal den sitte, andre gange stå. Den kvarte omgang kan også være til venstre, så fører, skal ”udenom” hunden.
hund og fører under gang skal skifte retning 270 grade (3/4 omgang).
hunden skal skifte position, f.eks. fra stå til sit eller dæk og tilbage i stå.
hund og fører skal løbe til det næste skilt.
hund og fører skal gå langsomt til det næste skilt.
hunden skal ligge dæk, eller sitte eller stå, og føreren skal gå en omgang om hunden, mens den bliver i positionen.
Hund og fører går slalom om en række kegler.
Der er i alt 91 forskellige øvelser, hvor sværhedsgraden stiger alt efter hvor dygtige fører og hund er. F.eks. skal nogle af øvelserne udføres med hunden på HØJRE side, hunden skal også kunne bakke ved siden af føreren, som går baglæns.
Prøver/konkurrencer
Der afholdes jævnligt Rallyprøver, og hvis man er heldig også på den træningsplads, hvor man træner.
Hund og fører gennemfører en bane, som er designet af en Rallydommer. Bedømmelsen er ikke så streng som ved traditionelle lydighedsprøver. Efter at dommeren har kommanderet ”fremad” skal teamet selvstændigt gennemføre hele den nummererede bane korrekt. Den ubegrænsede kommunikation fra føreren til hunden skal fremmes og ikke straffes. Det er tilladt føreren at tale, rose, opmuntre, klappe i hænder eller på låret og bruge ethvert verbalt udtryk til opmuntring, hvis der ikke tydeligt er angivet andet i disse regler. Flere kommandoer og/eller tavse signaler, hvor den ene eller begge arme bruges, er tilladt. På intet tidspunkt behøver førerens arme at holdes i nogen særlig position. Føreren må dog ikke berøre hunden eller foretage fysiske korrektioner. Højlydte eller truende kommandoer eller skræmmende adfærd vil blive straffet til enhver tid.
Hvis fører og hund gennemfører en bane uden fejl, giver det 100 point – og man rykker direkte op i næste klasse til næste konkurrence. Hvis fører og hund opnår mindst 70 point ved 3 konkurrencer, rykkes der op i næste klasse. Når det sker, er hunden Rally-Begyndermester og kan få registreret RBM på sin stambog. I Rally er der 4 klasser: Begynder, øvet, ekspert og champion.
En af de gode ting ved Rally er at fører og hund kan gentage en øvelse, hvis føreren mener at den første ”ikke sad helt i skabet”.
I begynderklasse anvendes der line på hunden, men i de efterfølgende klasser er det uden line.
Mine erfaringer med Rally
Jeg trænede Rally i 2008-2010 og var meget forbavset over hvor ”let” jeg havde det, i forhold til øvrige kursister med andre racer. Samarbejdet var rigtig godt med mine hunde. De var yderst villige til at udføre øvelserne – ofte så ivrige, at jeg skulle være MEGET tydelig i min tegngiving/stemme. I starten var det svært at huske HELT hvad de enkelte skilte betød – nogle af øvelserne er nemlig de samme, men med den eneste forskel at hunden ikke skal ”sitte” først. Hvis jeg så var for tøvende, kom hunden til at ”sitte”, hvis jeg var for langsom. Når jeg trænede, var jeg meget rosende, opmuntrende og højlydt i min stemme, simpelthen for at fastholde hundens fokus på MIG. Ved øvelsen, hvor hunden skal dække og føreren skal gå rundt om hunden, havde jeg problemer med, at hunden skulle blive i dæk, for alle de cavalierer, vi havde, VILLE kigge efter mig og kom så til at rejse sig. Ingen af vores hunde havde været stærke i at forblive i sit, stå eller dæk, hvis jeg gik væk fra dem, men under Rally-træning, var det en af de ting, de blev MEGET bedre til. Så du behøver ikke at have en ”lydig” hund for at gå til Rally, for det kommer med træningen.
Netop fordi nogle af øvelserne er ”action”, mens andre er ”stationære”, bliver det en meget afvekslende træning.
Jeg deltog i 5 Rally konkurrencer og mine 2 hunde klarede det faktisk godt. I 2008 blev min egen opdrættede Lady Rally-Begyndermester, som den første DKK Cavalier-tæve fik vi 100 point i begynderklassen - juhuu. Vores Enzo måtte vente til 2010, hvor han for 3. gang bestod og dermed også blev RBM.
Efter 2010 har vi desværre ikke dyrket Rally, for der er langt til træningsmuligheder, men hvis der skulle dukke nogle op, er jeg klar igen.
Træningsmuligheder
DKK-kredse og DcH er de klubber, som udbyder de fleste kurser, men også mange private hundeklubber og -trænere afholder kurser. De fleste afholdes udendørs forår, sommer og efterår, men der er også enkelte steder, som kan tilbyde indendørs træning. I modsætning til agility er Rally velegnet til ”hjemme-træning” for fører og hund kan træne de elementer, som indgår i øvelser – f.eks. under de daglige gå-ture, eller bare 10 min. i haven.